MİNİK KALPLERE BÜYÜK TEHLİKE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’nda hasta kabulüne başlayan Dr. Öğr. Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisinin kapsamı ve önemi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’nda hasta kabulüne başlayan Dr. Öğr. Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisinin kapsamı ve önemi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
DMHA DÜZCE-Dr. Öğr. Üyesi Karagözlü, çocuk kardiyolojisinin doğum öncesi dönemden başlayarak 0–18 yaş aralığındaki bireylerin kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen tıbbi bir alan olduğunu ifade etti. Doğuştan ya da sonradan gelişebilen kalp hastalıklarının çocuklarda sık görülebileceğini vurgulayan Karagözlü, “Doğuştan kalp hastalıkları her 1000 canlı doğumda yaklaşık 8–10 bebekte görülmektedir. Bu oran, doğumsal anomaliler arasında en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Eğer anne ya da babada doğuştan kalp hastalığı varsa, risk yaklaşık 2,5 kat artmaktadır.” dedi.Çocuklarda kalp hastalığına işaret edebilecek belirtiler konusunda aileleri uyaran Karagözlü, şu semptomların dikkate alınması gerektiğini belirtti: “Hızlı nefes alma, zorlanarak soluma, beslenme güçlüğü, emmeme, morarma (özellikle dudak ve tırnaklarda), sık akciğer enfeksiyonu geçirme, bayılma, çarpıntı, göğüs ağrısı (özellikle fiziksel aktivite sırasında), gelişme geriliği ve egzersiz intoleransı.” Bu belirtilerin yanı sıra, ailede doğuştan kalp hastalığı ya da ani ölüm öyküsü bulunması, yenidoğan taramalarında üfürüm saptanması ya da testlerde anormallik görülmesi halinde çocuk kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini kaydetti.Dr. Öğr. Üyesi Karagözlü, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği’nde tanı ve takip sürecinde EKG, EKO (ekokardiyografi), holter (24 saatlik ritim takibi) ve efor testi gibi ileri tetkiklerin yapılabildiğini de ifade etti.Doğumsal kalp hastalıklarının her zaman önlenemeyebileceğini ancak edinsel (sonradan gelişen) kalp hastalıklarının büyük oranda önlenebilir olduğunu vurgulayan Karagözlü, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Gebelik öncesi ve gebelik sürecinde düzenli kontroller, enfeksiyonlardan korunma, sağlıklı beslenme, egzersiz alışkanlığı kazandırma, çocukları sigara dumanı ve zararlı maddelerden uzak tutma, aşıların tam yapılması özellikle önemlidir. Ailede ani ölüm ya da sağırlık öyküsü varsa, erken dönemde kardiyolojik değerlendirme yapılmalıdır.”Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, çocukların kalp sağlığı için erken tanı ve tedavi imkânları sunarak bölge halkına önemli bir sağlık hizmeti sağlamaya devam ediyor.
Benzer Haberler
MİNİK KAŞİFLER DÜZCE ÜNİVERSİTESİ'NDE BİLİMİ VE DOĞAYI KEŞFETTİ
DÜZCE'YE 18 YENİ DOKTOR ATAMASI YAPILACAK
JANDARMA ASAYİŞ VAKFI DÜZCE TEMSİLCİLİĞİ İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
DÜZCE EMNİYETİNDEN TRAFİK HAFTASINA ÖZEL STANT
DÜZCE'DE SKANDAL GÖRÜNTÜ: İŞLETME KALDIRIMI İŞGAL ETTİ, VATANDAŞLAR İSYAN ETTİ !
YILDIZTEPE KÖYÜ'NDE KANAL TEMİZLİĞİ VE YOL BAKIMI TAMAMLANDI
DÜZCE’DE TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ VE ÇÖZGEM’İN TEMELİ ATILDI
BAMYAD, GENEL SEKRETER NURİ ÇELİK’İ ZİYARET ETTİ